Zouttherapie helpt bij…

Psoriasis

Zouttherapie helpt bij Psoriasis

Zouttherapie, ook wel bekend als halotherapie kan bij veel verschillende problemen helpen. Zouttherapie helpt bij astma, benauwdheid, bronchitis, COPD, cystic fibrosis, eczeem, griepverschijnselen, hooikoorts, herstel na intensieve inspanning, psoriasis, rokershoest, Long COVID, voorhoofdsholteontsteking en verkoudheid.

Op deze pagina leggen wij jullie uit hoe zouttherapie kan helpen bij psoriasus.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische ziekte. Psoriasis is een huidaandoening, waarbij de huid overmatig geïrriteerd is en schilfers, rode plekken produceren die een jeuk veroorzaken. Psoriasis is niet besmettelijk. De klachten van psoriasis kunnen verergeren door beschadigingen van de huid, stress en infecties. Op de huid ontstaan rode plekken met een witte en/of zilvergrijze schilfering. Dit kan er ook voor zorgen dat je afwijkingen hebt aan je nagels of klachten hebt aan je gewrichten. Ondanks dat het vooral bij volwassen voorkomt, kan de aandoening ook plaatsvinden bij jongere kinderen. Psoriasus komt vaker voor dan je denkt: ongeveer 8 op de 1000 mensen ondervinden in zekere mate een vorm van psoriasis. Het komt vooral voor bij mensen van Europese afkomst.

Wat zijn de kenmerken van psoriasus?

 • Je kunt last hebben van kleinere of grotere plekjes van rode plekken met schilfering.
 • De plekken jeuken, vooral als ze net ontstaan.
 • Psoriasis zit bijna nooit in het gezicht, maar vooral op benen, armen en lichaamsplooien. De plekken komen vooral voor op de elleboog en knie, op het hoofd en de onderrug.
 • De plekken met psoriasis kunnen groter en kleiner zijn en kunnen in elkaar samenvloeien.
 • De schilfers van psoriasis zijn wittig of zilvergrijs en laten gemakkelijk los.
 • Soms zitten de plekken in de lichaamsplooien, bijvoorbeeld in de liezen, de oksels, de bilspleet of onder de borsten.
 • De plekken kunnen een paar weken blijven. In ernstige gevallen blijven ze levenslang.
 • Als de psoriasis tijdelijk verdwijnt, kan de huid daar tijdelijk wat lichter of juist wat donkerder blijven.
 • Soms bestaat psoriasis alleen uit meerdere ronde vlekjes van maximaal een centimeter, vooral op de romp, bovenarmen en bovenbenen. Dit heet psoriasis guttata. Dit komt vooral voor bij kinderen en jongeren.
 • Soms zijn er nagelafwijkingen: je hebt dan kleine deukjes in de nagels.
 • Ook gewrichtsklachten komen soms voor, vooral aan vingers en tenen.

Onze zoutgrotten creëren een prikkelarme omgeving, waarin je rustig kunt ademhalen en je huid komt in contact met het zout.

Tijdens de zouttherapie wordt je huid voorzien van een laagje zout. Dit ontsmet je huid van mogelijke bacteriale infecties en helpt het je huid te herstellen.

Hoe helpt zouttherapie bij psoriasis?

Zouttherapie is een effectieve manier om je psoriasis te behandelen. Door zouttherapie kunnen de klachten die je hebt verlicht worden en blijven de klachten die je hebt onder controle.

Tijdens de halotherapie gaan de vervelende bacteriën en virussen in je longen dood. Het zout werkt antibacterieel en vermindert de kans op ontstekingen in de luchtwegen en de huid. Ook lost het excessieve slijm op in de luchtwegen.

Over het algemeen raden wij je aan om bij chronische klachten een behandeling van 20-25 behandelingen te volgen met een frequentie van ongeveer 2-3x per week.

Wat zijn de voordelen van zouttherapie bij psoriasis?

 • Het zout reinigt de huid en brengt je huid tot rust.
 • Je jeuk kan afnemen bij frequente zouttherapie.
 • Het herstelproces van de huid verbetert en je ontstekingen kunnen afremmen.
 • Het remt ontstekingen af en het stimuleert de doorbloeding van je huid

Veel psoriasis patiënten ervaren na een zoutkuur verlichting of merken dat de periodes zonder klachten langer zijn. Psoriasis blijft echter een chronische ziekte, herstel is dus niet mogelijk. Een verlichting van je klachten is wél mogelijk.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening die relatief vaakt voorkomt. De ziekte is chronisch. Psoriasis wordt veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag met als gevolg veel kleine ontstekingen van de huid. Kenmerken van psoriasis zijn huidschilfers, jeuk, rode plekken en een huid die pijn kan doen. Periodes van weinig klachten en veel klachten wisselen elkaar af. 

Psoriasis wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • rode plekjes met witte/zilvergrijze schilfers.
 • vooral aanwezig op ledematen, maar vrijwel nooit op het gezicht.
 • Periodes van klachten en periodes zonder klachten of minder klachten wisselen elkaar af.

Wat kun je zelf doen tegen psoriasus?

Als je last heeft van acute bronchitis of chronische bronchitis, dan zijn er een aantal dingen die aan te raden zijn. 

Wat je kunt doen om te herstellen van bronchitis:

 • Neem contact op met de huisarts, er zijn smeerschema’s met speciale zalfjes die u kunt volgen.
 • Probeer niet te krabben, dit maakt de psoriasis erger.
 • Psoriasis gaat vaak gepaard met schaamte, waardoor mensen zichzelf niet durven te laten zien. Het is belangrijk om je huid te laten luchten. Draag dus gewoon shirtjes met korte mouwen en geniet van de zon als het weer dit toelaat. Durf je dit nog niet of zoek je extra ondersteuning in de vorm van halotherapie? In onze privé zoutgrotten kun je jouw huid in privacy luchten.

Een goede ondersteuning van je psoriasis is het bezoek aan zoutgrotten. Het zout reinigt je huid en brengt je huid tot rust. Je jeuk kan afnemen en je halotherapie zorgt ervoor dat ontstekingen afremmen en je zelfhelend vermogen van de huid ondersteunt wordt.

Natuurlijk
Balans
Alkalisch
Genieten

Zoutgrot & Zo biedt alternatieve therapie aan via halotherapie, ook wel bekend als zouttherapie. Het concept van Zoutgrot & Zo is gebaseerd op de Alkalische levensstijl: een levensstijl, waarbij gekeken wordt naar het in balans brengen van het lichaam en het ontzuren van het lichaam, door deze te reinigen van zure prikkels.

Bij halotherapie wordt uitgegaan van het zelfreinigende vermogen van het lichaam. Hoogwaardig farmaceutisch zout wordt gecirculeerd in de zoutgrot. Zouttherapie is een natuurlijke en veilige behandelmethode wat klachten van long- en huidaandoeningen kan verminderen. Kom jij ook naar onze zoutgrot en zoutkamers?

Een betere gezondheid binnen handbereik!

HALOTHERAPIE IN ONZE ZOUTGROTTEN