Zouttherapie helpt bij…

Astma

Zouttherapie helpt bij Astma

Zouttherapie, ook wel bekend als halotherapie kan bij veel verschillende problemen helpen. Zouttherapie helpt bij acne, astma, benauwdheid, bronchitis, COPD, cystic fibroses, eczeem, griepverschijnselen, hooikoorts, herstel na intensieve inspanning, psoriasis, rokershoest, Long COVID voorhoofdsholteontsteking en verkoudheid.

Op deze pagina leggen wij jullie uit hoe zouttherapie kan helpen bij astma.

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen en komt bij zowel kinderen als volwassen voor.

Astma-aanvallen worden vaak uitgelokt door prikkels. Hierbij kun je denken aan:

 • Huisstofmijt
 • Kattenharen
 • Stuifmeel
 • Graspollen
 • Sigarettenrook
 • Vochtigheid
 • Inspanning van het lichaam

Door deze prikkels, reageert het lichaam hier overactief op. Je longblaasjes ontsteken.  Het gevolg hiervan is dat je longblaasje opzwellen en meer slijmvlies produceren. Doordat de spiertjes rondom het slijmvlies spastisch kunnen samentrekken, vernauwen de luchtwegen zich en wordt je kortademig.

Onze zoutgrotten creëren een prikkelarme omgeving, waarin je rustig kunt ademhalen.
Tijdens de zouttherapie gaan bacteriën dood en de spiertjes in je luchtwegen worden losser en raken ontspannen. Doordat het slijm loslaat en verdwijnt, neemt de kans op astma-aanvallen af.

Hoe helpt zouttherapie bij astma?

Zouttherapie is een effectieve manier om je astma-aanvallen te verminderen. Door zouttherapie kunnen de klachten die je hebt verlicht worden en blijven de klachten die je hebt onder controle.

Tijdens de halotherapie gaan de vervelende bacteriën in uw longen dood en worden de spiertjes in uw longen losser en ontspannen. Het slijm komt hierdoor los en verdwijnt.

De eerste paar sessies zouttherapie kan het lijken alsof het in eerste instantie erger wordt. Dit is een bekend fenomeen. Je gaat meer hoesten…, maar hierdoor komt meer slijm vrij en na 3-4 sessies gaat u zich beter voelen.

Over het algemeen raden wij je aan twee keer per jaar een serie van +- 20 behandelingen te volgen. Wij raden deze sessies aan in het voorjaar en in het najaar. Dit vanwege de prikkels die je kan ervaren van de bloeiperiode (hooikoorts) en vanwege de vochtigheid in de lucht tijdens het najaar. Mocht je meer klachten hebben in de tussenperiodes, dan kun je altijd een paar extra sessies volgen om je halotherapie te versterken. 

Wat zijn de voordelen van zouttherapie bij astma?

 • Zouttherapie doodt de vervelende bacteriën en virussen in je longen.
 • Zouttherapie remt ontstekingen af.
 • Zouttherapie reinigt de luchtwegen.
 • Zouttherapie lost je overtollige slijm op als gevolg van astma.
 • Door zouttherapie bouw je een sterkere weerstand op.
 • Het rustgevende effect van zouttherapie, zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, wat een positief effect heeft op je astma verschijnselen.

Veel astmapatiënten ervaren na een zoutkuur een langere periode zonder klachten. Bij minder klachten, heb je dus ook minder medicijnen nodig. Maak echter nooit een beslissing op eigen initiatief en overleg altijd met je arts.

 

Wat zijn de symptomen van astma?

Een astma-aanval is zeer herkenbaar en kenmerkt zich door aanvallen van hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling. Tussen de aanvallen door heeft degene die last heeft van astma vaak geen luchtwegenklachten.

Door zouttherapie kunnen astma problemen verlicht worden en blijven de klachten onder controle. Ook is het mogelijk dat het gebruik van medicijnen afneemt. Doe dit alleen in overleg met uw arts en nooit op eigen initiatief.

Astma wordt gekenmerkt door de volgende drie kenmerken: 

 • Aanvallen van hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling
 • Een allergische achtergrond die de astma-aanval triggert.
 • Erfelijkheid: Mensen met een vader of moeder die astma hebben, hebben zelf ook grotere aanleg om astma te hebben.

Wat kun je zelf doen tegen astma?

Als je astma hebt en je weet door welke prikkels je deze krijgt, dan kun je verschillende dingen doen om deze prikkels te vermijden en je klachten te beperken.

Wat je kunt proberen tegen astma-aanvallen:

 • Maak je huis goed schoon.
 • Let op met inspanning!
 • Rook geen sigaretten of blijf uit de buurt van sigarettenrook.
 • Kies vakantiebestemmingen met weinig prikkels. De bergen en de zee zijn goede plekken om tot rust te komen. Onze zoutgrotten bootsen de zoute lucht van het zeeklimaat uitstekend na.
 • Zorg voor ontspanning! Stress kan astma verergeren.

Een goede ondersteuning van ja astma is het bezoek aan zoutgrotten. Tijdens de zouttherapie gaan vervelende bacteriën in je longen dood en worden de spieren van je longen ‘losser’ en raken ze ontspannen. Dit zorgt voor minder spasmes tijdens je astma-aanval. 

Natuurlijk
Balans
Alkalisch
Genieten

Zoutgrot & Zo biedt alternatieve therapie aan via halotherapie, ook wel bekend als zouttherapie. Het concept van Zoutgrot & Zo is gebaseerd op de Alkalische levensstijl: een levensstijl, waarbij gekeken wordt naar het in balans brengen van het lichaam en het ontzuren van het lichaam, door deze te reinigen van zure prikkels.

Bij halotherapie wordt uitgegaan van het zelfreinigende vermogen van het lichaam. Hoogwaardig farmaceutisch zout wordt gecirculeerd in de zoutgrot. Zouttherapie is een natuurlijke en veilige behandelmethode wat klachten van long- en huidaandoeningen kan verminderen. Kom jij ook naar onze zoutgrot en zoutkamers?

Een betere gezondheid binnen handbereik!

HALOTHERAPIE IN ONZE ZOUTGROTTEN